Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pillangópinty

2007.12.27

A pillangópinty
 
Élőhelye: Afrika őserdővel nem borított vidékein, a trópusi vidékek bokrokkal és fákkal tarkított területein. A törzsalak Szenegál vidékről származik. Ezzel az alakkal lehet leggyakrabban találkozni.
 
Leírása: Kb. 12-12,5 cm-es nagyságú. A hímnél a fej oldalai, a torok, a mell és a has oldalai is világoskék színűek. Rendkívül tetszetős a himnél a fej két oldalán lévő piros, néha sötétebb színű (alfajtól függ! - összesen 9-et tart számon az alfajokból a tudomány) vörös fülfolt. A szemgyűrű kék, a szem vörösesbarna. A csőr vöröses. A has az alsó farokfedők vörösesbarnák. A himnél a farcsík, a felső farkfedők és a faroktollak kékek. A lábak sárgásbarnák. A tojónak nincsen vörösfülfoltjai, és a színei tompábbak. Két rokon faj közül az angolai pillangópinty (Uraeginthus angolensis) himje hasonlít a pillangópinty himjére, de nincs vörös fülfoltja. A tojójának színei tompábbak. A kékfejű pillnagópinty (Uraeginthus cyanocephala) himje az angolaiéra hasonlít, de az egész feje kék. Ennek a fajnak a tojója is halványabb, és a feje felső része barna.

                                   
 
Költés: A pillnagópinty kifejezetten szelíd, nem verekedős, békés természetű madár. Igaz ez a költési időn kívül. A fészkelés idején ugyanis gyökeresen megváltozik a viselkedése. Agresszív, fészekvédő magatartása lesz. Nemcsak a fajtársait, hanem a más fajokat (akikkel idáig békésen megfért) is elűzi a fészek közeléből. A költéséven kapcsolatban publikáltak már többször kalitkában is sikereket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy jóval eredményesebb a fészkelés volierben. Veszekedés így is van, de a "megtámadott" madárnak van tere kitérni az üldőzés elől. Átlagos tojásszám 4-6. A kotlási idő átlagosan 12 nap. A fiókák csaknem három hétig maradnak a fészekben. A fiatalok színe a tojókhoz hasonló, bár a fiókák közül a hímeknél a kék szín már megfigyelhető. A fészekkontrollra páronként változó módon reagálnak. A fiókák felneveléséhez sok fehérjét igényelnek. Vannak párok, melyek hangyabáb nélkül nem is hajlandóak felnevelni a fiókákat. Általában főtt tojás, reszelt sárgarépa, Quikó, és liszkukasz az alap mageleségen (fehér-, sárgaköles, muharmag, vörös fürtösköles, fénymag) kívül elegendő.
 
Színváltozatai: Opál: világos színű test, csaknem fehér, halványbarnás rajzolat a szárnyon, vörös fülfolt. Sárga fülfotú. A normál rajzolatnál némileg pasztellszínűbb, igen ritka, borsos árú kuriózum, miképpen az előző színváltozat is. Az eredeti színében is tetszetős, igazán gyönyörű pillangó pintyet ajánlhatom bátran akár kezdő madarászoknak is.