Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kardinális-Pinty

2007.12.27

Kardinális-pinty

                                    

(Cardinalis virginianus Bp.), az éneklő verébalkatuak rendjébe, a kúpcsőrü pintyek családjába tartozó madárfaj. Zömök testü, nagy fejü állat. Csőre erős, fején felmereszthető tollbóbitával. Lekerekített szárnya rövidebb, mint széles. Farka lemetszett. Szine kasmirpiros. Kantára, álla és torka fekete, evezőtollai sötétpirosak, csőre vörös, lábai barnák. A nősténynek háta őzbarna, hasa pedig sárgásbarna. Hossza 20 cm., szárnyhossza 7, farkhossza 8 cm. Hazája Észak-Amerika déli része. Szépen énekel, amiért még virginiai fülemülének is hivják; éneke azonban nem oly változatos, mint a fülemüléjé. Ha helyét kedvezőnek találja, ugy fogságban is költ, ahol igen jól tartható. Hazájában erdőkben, berkekben, nagyobb kertekben él kisebb társaságban. Gyorsan repül. Bokorban vagy fákon fészkel. Évenkint többször, délvidéken 3-szor is költ. 4-6 piszkosfehér, barnán pettyezett tojást rak. Tápláléka külöböző veteménymag, gabonaféle, kukorica, de a gyümölcsöt, bogyót, rovart sem veti meg. Rokon a szürke K. v. a barátpinty (Parvaria dominicum Bp.), hasonló hozzája, csakhogy háta kékesszürke, feje, torka és tollbóbitája piros, hasa fehéres. Hazája Brazilia. Szépen énekel. Fogságban tartható, ahol költ is.