Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fenyőpinty

2007.12.27

Fenyőpinty (téli pinty)(Fringilla montifringilla)

                                   

A fenyőpinty, más nevén téli pinty az egyik leggyakoribb és legkönnyebben megfigyelhető téli vendég hazánkban. Kedveli a lakott területek környékét és előszeretettel látogatja a madáretetőket is.

Verébnagyságú madár, melyet könnyű felismerni narancssárga mellfoltjáról és fekete szárnycsíkjáról. Költőhelye Észak-Európa és Szibéria, a nálunk is gyakori erdei pintyet helyettesíti az életközösségekben. Tűlevelű erdőkben, nyíresekben, folyómenti fűzesekben fészkel. Évente egyszer költ, 6-7 fiókát nevel. Ebben az időben főleg rovarokkal táplálkozik.

A hozzánk érkező példányok nagy része csak átvonul rajtunk útban Délnyugat-Európa felé, de sokan itt is töltik a telet. Gyakran csatlakoznak tengelicek, erdei pintyek, zöldikék, citromsármányok, mezei verebek csapataihoz.
Nálunk legfőbb tápláléka a fenyőmag és a bükkmakk. Azokban az években, amikor különlegesen jó a fenyőmagtermés inváziója is lehetséges hazánkban. Ilyenkor akár tízezres csapatok is megfigyelhetők.
Az első példányok október elején tűnedeznek fel hazánkban.