Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dartmoor

Marmagassága: 127 cm körül

Alacsony marmagasságú, vastag csontú, télen hatalmas hosszú szőrt növesztő, az idegenekkel bizalmatlan pónifajta. Jó ugróképességű, hátaspóninak használják. A fej kicsi, középmagasan illesztett, fülei kicsik, nyaka rövid, törzse középhosszú, fara jól izmolt, szárai rövidek, bokaszőrök találhatóak a lábvégen. Általában egyenes vonalon jár. A leggyakoribb színe a pej és sötétpej, de minden színben előfordul, kivéve a tarkát.

Nagy-Britannia kilenc pónifajtájának egyike ez az ősi ló. Dartmoor vidékéről származik, szoros kapcsolatban áll az exmoor pónival. Eredete a XII. századra nyúlik vissza.

Alkalmazkodott a hegyvidékes, esős környezethez, télen a nagy hidegben is remekül megállja a helyét. A félvadon élő állomány természetes szelekciójába csak a XX. században avatkozott be az ember.
A dartmoor kialakításában más fajták is szerepet játszottak, a legnagyobb hatással az arab ló bírt. A welsh póni és shetland póni, valamint az angol telivér már csak finomító hatást gyakoroltak a fajtára. A welsh pónira például a tömegessége utal.

A rendkívül szívós póni több kiváló tulajdonsággal is bír, jól ugrik és lovagolható, nyugodt a természete révén gyerekek mellé is ajánlható.

Forrás:www.bioport.hu