Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Camargue

Marmagassága: 140-150 cm

Leginkább szürke színűek, de ritkán előfordulhat sárga színváltozata is. Bár alkatra nem tetszetős, kitartó és erős ló. Az elsősorban hátaslóként hasznosított fajtát ügetésre nem használják, mert nagyon rázós. Viszont járása, és vágtája tért nyerő. Feje nagy, durva, nyaka rövid. Erős testfelépítésű. Lapockája egyenes, meredek. A far erős, csapott, a farok mélyen tűzött. Végtagjai szabályosak, a patája erős, széles.

A dél-franciaországi Camargue mocsaras vidékéről származik, ahol még ma is félvadon élnek a csapatai. A lápos, kevés füvű és nyáron rendkívül meleg vidéken alakult ki ez a kis méretű, de igen erőteljes és szívós lófajta.

A melegvérű fajta származására még ma sem tisztázott. Sokak szerint a prehisztorikus vadlovak leszármazottja. Az i.e. 17.000-ből származó vadló leletek (amely lovakat a Lascaux-barlang rajzai élethűen ábrázolnak) mindenesetre nagyfokú hasonlóságot mutatnak a Camargue lovak anatómiai jellegeivel. Feltételezhető az arab lovakkal való keveredés is. A szaracénok ugyanis a 8. században rövid időre uralták Dél-Franciaországot, és a feltételezések szerint az általuk hozott mének keveredhettek a helyi kancákkal. A fajtát hivatalosan 1968-ban ismerték el.

A félvadon élő csapatai egy kifejlett csődőrből, annak kancáiból és utódaiból állnak. A fiatal csődőrök agglegény-csoportokba állnak össze, miután a vezér elűzi őket. Mikor elég erőssé válnak, a fiatal csődörök kísérletet tesznek egy hárem meghódítására. Az uralomért folyó igen heves, a csődörök harapásokkal és rúgásokkal küzdenek. A kancák egy évben egyszer fogamzóképesek, általában késő tavasszal. A csikója 11-13 hónap múlva születik meg, a következő tavasszal. Az első hónapokban rendkívül agresszíven védelmezi utódát. Ha a következő hónapban vemhes lesz az anya, akkor csak 10 hónapos koráig neveli a csikóját, ha nem, akkor akár 2 éves korig is szoptathatja. A kancák 18 hónapos korukban, a csődőrök 1-2 éves korukban vállnak ivaréretté. Általában 20-25 évig élnek.