Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mérgezések

2007.12.26

Mérgezések a kutyáknál!!

 

Sajnálattal kell tapasztalnunk, hogy mérgezéses megbetegedések egyre gyakrabban fordulnak elő. Mivel a gyógyításuk a leghálátlanabb feladatok közé tartozik, érdemes néhány szót ejteni errol a témáról.
Kutyák ritkán juthatnak véletlenül mérgezést okozó anyagokhoz, amikor a gazdák gondatlansága vagy tudatlansága miatt vehetik fel a káros anyagokat. Leggyakoribb, ha gyógyszerhez, mosószerhez, permetezőszerhez, növényvédő szerhez, gyomirtóhoz, rágcsálóirtó szerhez férnek hozzá, amelyek kis mennyiségben is megbetegedést okoznak.
A mérgezett kutya klinikai tünetei ritkán jellegzetesek. Általában rossz általános állapot mellett a felvett méregtől függően idegrendszeri tünetek, izomgörcsök, nyálzás, hányás, pupillaszukület vagy -tágulat, vakság, nehezített légzés, spontán vérzés, általában láztalanság, ritkán a szájüregben elhalás található a vizsgálat során.
Megkönnyítheti a diagnózis felállítását és főleg a kezelés irányát, ha tudjuk, milyen méreganyag okozta a megbetegedést. Ezért mindenképpen vigyünk mintát az állatorvoshoz, ha gyanúnk van a felvett anyagra vonatkozólag. (Lehet akár a hányadékból is!)
A mérgezést bizonyítani csak az állat szervezetéből megfelelő mennyiségben kimutatott méreganyagból lehetséges. Sajnos gyakran csak kórbonctani vagy toxikológiai vizsgálattal állapíthatjuk meg a mérgezés okát.
Szomorú tény, hogy egyre gyakoribbak a szándékosan elkövetett mérgezéses esetek is. Kutyafuttatókon elhelyezett ételdarabokban juthatnak halálos dózishoz a kutyák. Nem ritkák a tömeges megbetegedések és elhullások sem! Megelőzésként csak egy lehetőségünk van: figyeljünk séta közben a kutyánkra, semmiképp se egyen az utcán talált ételekből.
Szándékosan nem említjük a "leghatásosabb" szereket, amelyek biztosan elhullást okoznak, mert nem szeretnénk ötleteket adni a kutyagyűlölő embereknek.
Ha rendellenes viselkedést, hirtelen állapotromlást tapasztalunk a kutyánkon, gondoljuk végig: nem juthatott-e valamilyen mérgező anyaghoz. Ellenőrizzük a gyógyszertárunkat, a szobanövényeinket, nincs-e nyitott edényben autófagyálló, rágcsálóirtó szerhez hozzájuthatott-e, nem permetezték-e vagy gyomirtózták a területet.
Néhány órán belül, amíg a tartalom a gyomorban van, injekcióval meghánytatható a kutya. Késobb már nem érdemes, mert a mérgező anyagok gyorsan felszívódnak. Ez a beavatkozás életmentő lehet, főleg ha látta a tulajdonos méreganyag felvételét, és azonnal állatorvoshoz fordultak. Ne próbálkozzunk ilyenkor népi gyógymódokkal, hanem minél hamarabb a megfelelő ellátást bízzuk szakemberre. Ezek az esetek mindenhol soronkívüliséget élveznek! Ezért ne álljanak sorba, hanem azonnal kérjék az állat ellátását.
Amennyiben már a klinikai tünetek kialakultak, úgy a tüneti kezelés mellett csak ritkán van lehetőség antidótumok használatára, mivel ehhez tudni kell a mérgezés okát, amely csak ritkán tipikus. A kezelések eredménye attól függ: mit, mennyit és mikor vett fel a kutya? A kezelés iránya a tüneteknek megfelelően alakítandó. Ezek a küzdelmek egy-egy ártatlan állat életéért praxisunk sötét emlékei közé tartoznak. Említhetnénk néhány eredményes esetet, melyek gyógyultan távoztak, "szerencsések" voltak, de ki és mikor fog felelni azoknak az állatoknak az életéért, amelyek hosszú szenvedés után pusztultak el, minden kezelés ellenére menthetetlenül. Tehetetlen gyűlöletet hagyva a gazdában, az állatorvosban, akiknek végig kell nézniük azt a kínt, amelyet lelkiismeretlen emberek okoznak, számunkra megmagyarázhatatlan indítékkal?
Figyeljünk oda jobban kedvenceinkre, hogy megkíméljük oket, nehogy ilyen tragikusan fejezzék be